Yetkilendirilmiş Yükümlülük Statüsü

A1 Belgelendirme, 15 yıllık sektör deneyimiyle Yetkilendirilmiş yükümlülük statüsü için ihtiyacınız olan ISO 9001:2008 ve ISO 27001:2013 Denetim ve Belgelendirme sürecinde çözüm ortağınız olarak sizlere hizmet vermektedir.
Basvurunuzda bir adım öne geçmek ve ilgili denetim sürecini en kısa sürede başlatmanız için size yetkin personel kadrosu ile hizmet vererek taleplerinizi çözüme ulaştırmaktadır.
Yetkilendirilmiş Yükümlülük Statüsü.

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ihracata yönelik tüm gümrük işlemlerinde çeşitli kolaylıklar sağlamayı hedefleyen “Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği” 21 Mayıs 2014, 29006 Sayılı Resmi Gazete yayınlanmıştır. Söz konusu yönetmelikte gümrük işlemlerinde emniyet ve güvenlik kontrollerine ilişkin kolaylaştırmalardan yararlanmak üzere “Yetkilendirilmiş Yükümlü” belgesi verilmesine ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/01/20130110-2.htmKİMLER

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ OLABİLİR?

Serbest Bölgeler dâhil Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik, en az üç yıldır faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları yetkilendirilmiş yükümlü olabilir.  Üç yıldan az süredir faaliyette bulunan kişilerin durumu ise Bakanlıkça ayrıca değerlendirilir.

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ BELGESİNİN FAYDALARI?

“Yerinde Gümrükleme”; güvenilir olduğu onaylanmış firmaların mallarına ilişkin gümrük işlemlerinin, gümrük idaresi yerine firmaların kendi tesislerinde gerçekleştirmesidir.

“Yerinde Gümrükleme” haklarında sadece “Yetkilendirilmiş Yükümlü” belgesine sahip ve uygulamaya ilişkin ilgili ek koşul veya koşulları sağlayan kurumlar yararlanabilmektedir. İhracatta yerinde gümrükleme ile birlikte eşyanın ihraç işlemlerini taşıyıcı firmanın kendi tesislerinde basitleştirilmiş kural ve yöntemler çerçevesinde yapılması suretiyle, eşyanın ihracat gümrük müdürlüğüne getirilmeden doğrudan çıkış gümrük idaresine sevk edilmesi sağlanmaktadır.

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ KURUMA NE SAĞLAR ?

%50’ye varan oranlarda Maliyet ve Süre avantajı,

Sınır kapılarında öncelikli geçiş hakkı,

Eşyanın doğrudan tesislere sevk edilmesi,

Daha kolay Yasal Ticaret imkanı,

Eksik beyan usulü,

Kısmi Teminat Uygulaması,

Yeşil hat uygulaması,

Gümrükleme, taşıma ve antrepo maliyetlerinin düşürülmesi,

Beyannamenin belge kontrollerine tabi tutulması halinde kontrollerin öncelikli yapılması,

Beyanname kapsamı eşyanın muayeneye tabi tutulması halinde muayenenin öncelikli yapılması

Tüm Dünyada tanın ve yüksek itibar,

Uluslararası pazarda rekabet avantajı.

Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası, şartlar sağlandığı sürece süresiz devam eder.

Ayrıcalıklı AEO logosu ile anlaşmaya taraf ülkelerce uygulandığından globaldir.

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ BAŞVURUSU SIRASINDA HANGİ BELGELER İSTENİR?

Başvuru Formu,

Soru Formu,

Adli Sicil Belgeleri/Beyan Formları,

Borcu Yoktur Belgesi,

ISO 9001 VE ISO 27001 Sertifikaları,

Yeminli Mali Müşavir Raporu.

Önemli Not :

     Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü başvurusu için ön şartta aranan zorunlu belgeler arasında sayılan,  Avrupa Akreditasyon Birliğinin karşılıklı tanıma anlaşmalarına imza atmış akreditasyon kurumları (örneğin Türkiye’de Türk Akreditasyon Kurumu)  tarafından akredite edilmiş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenmiş olan  ISO 9001 ve ISO 27001 Sertifikaları  için gerekliliklerin sağlanması ve ilgili sertifikaların alınması zorunlu kılınmıştır.

     Standardın gerektirdiği Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin kapsamında, Eğitimlerinin verilmesi ve Belgelendirme süreçlerinin tamamında TURKAK  Akredite  olarak faaliyet gerçekleştirmekteyiz.

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan taslak Yönetmelikte,   01.01.2017 tarihi itibariyle Onaylanmış Kişi Statü Belgesi (OKSB) Uygulamasına son verileceğinin öngörülmesi nedeniyle, OKSB sahibi müşterilerimiz bu tarihten sonra Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası alma zorunluluğunda kalabilecektir.

  Yetkilendirilmiş Yükümlü  Statüsü  Belgesi için  Yılsonunu  beklemeden alınması diğer süreçlerin daha hızlı yönetilmesi açısından  önem  taşımaktadır.